تحولات منطقه

۱۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۲
کد خبر: ۷۸۶۵۶۵

یک فعال صنفی درباره دلایل گرانی برنج گفت:میزان تولید برنج در سالجاری از ارقام اعلام شده بسیار کمتر بوده و آمارهایی که ارائه می شود با اختلاط برنج های پاکستانی محاسبه شده است.

چرا برنج گران شد؟
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، سالار ساکت، عضو هیأت ناظر انجمن وارد کنندگان برنج ایران درباره دلایل افزایش قیمت برنج در بازار اظهارداشت: یکی از دلایل این امر آن است که برنامه ریزی های انجام شده در ابتدای سال اشتباه بود، وزارت جهاد کشاورزی براساس تَرسالی سال گذشته میزان تولید برنج را بین ۲ میلیون تا ۲.۲ میلیون تن برآورد کرده بود که این میزان تولید تحقق نیافت و کاهش محسوسی را در این زمینه شاهد بودیم.

وی اضافه کرد: میزان تولید برنج در سالجاری از ارقام اعلام شده بسیار کمتر بوده و آمارهایی که ارائه می‌شود با اختلاط برنج‌های پاکستانی محاسبه شده است.

این فعال صنفی افزود: علاوه بر این امسال شرکت بازرگانی دولتی ایران در ابتدای فصل برداشت جهانی برنج به اشتباه مناقصه‌ای را برای خرید ۱۰۰ هزارتن برنج برگزار کرد که این منجر به جهش شدید قیمت برنج در در ابتدای فصل برداشت در هندوستان شد. این افزایش قیمت به اندازه‌ای غیر قابل پیش بینی بود که کشاورزان و تأمین کنندگان پاکستانی از قافله عقب ماندند و حتی قیمت آنها نسبت به برنج هندوستان بر خلاف عرف بازار تا چند هفته قبل کمتر بود.

ساکت گفت: این افزایش قیمت، واردکنندگان را شوکه کرد و آنها نتوانستند در ابتدای فصل اقدام به خرید و واردات برنج کنند، با وجود اینکه ثبت سفارش در کشور از ۱۸ آبان ماه آزاد شد اما تا یکماه بعد از آن هم واردکنندگان به دلیل قیمت‌های بالای برنج هندی موفق به واردات نشدند و ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تن برنجی که مورد نیاز ماهانه بود، وارد کشور نشد.

وی با بیان اینکه در این مقطع زمانی در هیچ کجا (ایرانی و خارجی) برنج باکیفیت و با قیمت مناسب وجود ندارد، افزود: در پاکستان و هند نیز فرصت‌هایی که برای واردات وجود داشته از بین رفته و در حال حاضر واردکنندگان به دلیل عدم نقدینگی و یا سیاست‌های ارزی که وجود دارد، نمی‌توانند برنج را به اندازه مصرف وارد کنند. علاوه بر این برخی از گونه‌های برنج در هندوستان نایاب شده و همین مساله نیز قیمت آنها را به شدت افزایش داده است.

ساکت ادامه داد: همین مسائل منجر به افزایش قیمت شده و برآوردهای تجار و کارشناسان برای چند ماه آینده، خوش بینانه نیست همچنین بررسی آمار و سیاست گمرکی دیگر مقاصد وارداتی کالاهای اساسی نشان می‌دهد توقف واردات به صورت فصلی نه تنها منجر به حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان نشده بلکه به ضرر مستقیم اقشار آسیب پذیر بوده است. یکی از دلایل افزایش بی رویه قیمت برنج داخلی ناشی از توقف تقریباً چهار ماه واردات است درصورتی که اگر این کنترل‌ها بر بازار با تغییر تعرفه اعمال گردد و بخشی از درآمدهای ناشی از تعرفه گمرکی در اختیار ارتقا و رشد مکانیزاسیون تولید برنج داخلی قرار بگیرد، نتیجه بهتری به دنبال خواهد داشت.

وی تاکید کرد: همچنین توصیه می‌کنم دولت به رسالت اصلی خود که همان سیاست گذاری در حوزه تجارت خارجی است اکتفا کرده و با تصدی‌گری در بازار به التهابات دامن نزند زیرا هر گونه تعیین قیمت دستوری با روش‌های آزمون شده هیچ گاه به کنترل قیمت بلند مدت منجر نخواهد شد ضمن اینکه رقابت بخش خصوصی قطعاً در بلند مدت توان ایجاد بازاری با ثبات را دارد. همچنین از دولت خواهانم که از توانمندی و قابلیت‌های واردکنندگان در توسعه ظرفیت‌های تولید داخلی بهره گیری کند.

منبع: مهر

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.